Naše aktivity

Projekty, publikace, videa a filmy

LETY

Link Video (Ex: Youtube...):

LETY

Dokument o místě spojeném s romským holokaustem připravoval tým organizace ROMEA průběžně od června 2018. Reportážní záběry z archivu ROMEA TV a z archivu České televize, doplněné o ty aktuální zachycující události posledních dvou let, dokreslují výpovědi přeživších a rozhovory s aktéry porevolučních snah o odstranění vepřína. Součástí práce na dokumentu představovalo také investigativní pátrání po nevyjasněných skutečnostech, které ovlivnily další vývoj odkupu.

Čeněk Růžička: „…ale já se nedám, dotáhnu to do konce, o kterým jsem přesvědčenej, že je správnej.“

„Nezastíráme, že filmem zprostředkováváme názor, který jsme si za ta léta, kdy od roku 2003 dokumentujeme události spojené s Lety, vytvořili,“ říká ředitel organizace ROMEA Zdeněk Ryšavý.

„Na pietních aktech se vystřídala plejáda politiků, z jejichž slibů za důstojné zpietnění místa však nakonec nebylo nic. Když se začalo schylovat k odkupu vepřína a stanovení částky, rozhodli jsme se veřejnosti ukázat příběh v širších souvislostech,“ doplňuje jeden z tvůrců filmu, František Bikár, hlavní koordinátor a kameraman ROMEA TV.

Dokumentaristka Viola Tokárová, dodává: „Nejnáročnější bylo z množství archivního materiálu i z rozhovorů s pamětníky vybrat záběry, které v šedesáti minutách představí historii místa a zároveň naznačí hlubší kořeny nechuti české společnosti vyrovnat se s událostmi, které se tu odehrály za druhé světové války, ale i s těmi, které mohla česká společnost přímo ovlivnit.“

Hlavním aktérem dokumentu je romský aktivista Čeněk Růžička, který zasvětil boji za odstranění vepřína velkou část svého života. V táboře byla vězněna jeho matka, která v Letech ztratila svého prvorozeného syna.

„My si upřímně vážíme všech, kteří ve svém odhodlání vytvořit důstojnou památku romským obětem nepolevili ani po tolika letech, a chtěli jsme tyto, mnohdy beznadějné, snahy určitým způsobem zachytit,“ uvádí jednu z motivací vzniku filmu jeho spolutvůrkyně, romistka Renata Berkyová a podotýká, „dnes už třeba málokdo ví, jak silný tlak v 90. letech vyvíjeli lidé jako Vladimír Mlynář, Petr Uhl či Markus Pape na to, aby byl vepřín odstraněn.“

Dokumentární film LETY organizace ROMEA vznikl díky podpoře nadace Bader Philanthropies a Americké ambasády v Praze.