Organizace ROMEA spustila ve spolupráci s nadací Bader Philanthropies další kampaň na podporu studentů v rámci Stipendijního programu pro romské středoškoláky a studenty vyšších odborných a vysokých škol. Kampaň nese název MÁM SEN! I HAVE A DREAM! a jasně odkazuje na silný vzkaz bojovníka za lidská práva Martina Luthera Kinga, který byl ústředním představitelem hnutí za zrovnoprávnění Afroameričanů v USA.

Romský vzdělávací fond vyhlašuje nové kolo stipendií pro romské studenty vysokých škol pro akademický rok 2018/2019. Online přihlášky mohou romští studenti podávat již nyní až do 15.května 2018.

Student přerovského gymnázia Michael Mitraš se tento týden účastní semináře Roma Youth Advocacy Seminar, který probíhá v rámci "Romského týdne" v Bruselu. Jako zástupce studentů z ČR pronese v sídle Evropské unie řeč o aktuálních otázkách, které se týkají života Romů.

Dvaadvacet studentů rozličných středoškolských oborů během pátého setkání BARUVAS, které se odehrálo na konci března v Týnci nad Sázavou, natočili video se silným vzkazem. Video zveřejňuje dnes Romea.cz u příležitosti Mezinárodního dne Romů, který si připomínáme 8. dubna.

Když jsme se vloni na podzim domlouvali s emeritním profesorem Masarykovy univerzity, historikem a průkopníkem bádání o romském holokaustu Ctiborem Nečasem na jeho článku pro speciální listopadové vydání Romano voďi zaměřené právě na holokaust, netušili jsme, že jde o jeho poslední článek, který otiskneme. Pan profesor na sklonku roku zemřel. S nezměrnou úctou vzpomínáme na jeho laskavý a neobyčejně lidský přístup a vážíme si jeho dlouhodobé a obohacující spolupráce. Za jeho životem a dílem se ve svém článku prvního letošního dvojčísla ohlíží Renata Berkyová.