ROMEA nabídla pomoc základní škole Za Chlumem v Bílině, kde se potýkají s agresivitou některých romských žáků

Základní škola Za Chlumem v Bílině se již delší dobu potýká s problémy na druhém stupni. Asi dvacítka problémových romských školáků narušuje vyučování, chová se agresivně ke spolužákům a učitelům. Pomoc škole nabídla organizace ROMEA, která se od roku 2019 věnuje pořádání motivačních besed na základních školách po celé České republice.

Hlavní náplní těchto motivačních besed je motivace ke studiu, zlepšení morálky na školách a také příprava na budoucí produktivní život. Motivátory jsou sami romští studenti středních a vysokých škol, kteří jsou nebo v minulosti byli součástí Stipendijního programu organizace ROMEA.

"Chceme tamním studentům ukázat, že pokud na sobě budou pracovat, mohou to dotáhnout daleko. Agrese a arogance není cesta k dobrému vzájemnému soužití. Je třeba pozvednout morálku mezi problémovými studenty a ukázat jim správnou cestu. Ze zkušeností víme, že nikdy není pozdě obrátit loď a plout správným směrem," říká Štefan Balog, manažer stipendijního programu organizace ROMEA, který společně s romskými středoškoláky a vysokoškoláky základní školy objíždí.

Podle Baloga ředitelka základní školy Barbora Schneiderová nabídku na besedu přivítala a romští studenti na základní škole Za Chlumem v Bílině přijedou na začátku června.