Prvňáčci z teplické školy zasažené vlnou rasistických útoků převzali tablety zakoupené díky kampani organizace ROMEA

Děti z teplické základní školy, které na podzim 2017 čelily vlně rasistických komentářů, převzaly u příležitosti konce školního roku tablety a další drobnosti, které jim škola zakoupila z výtěžku fundrasingové kampaně organizace ROMEA.  Na čtvrtečním slavnostním zakončení školního roku dostali žáci na rozloučenou se základní školou šerpu a kromě učitelů je vyprovázely i děti z první třídy.

„Na podzim minulého roku jsme společně s Ivanem Gabalem spustili kampaň  s názvem ONI JE DO PLYNU. MY JE DO ŠKOL!, kterou jsme školu podpořili po té, co byla na internetu napadena nenávistnými výroky po zveřejnění fotografie dětí z první třídě. V kampani přispělo 774 dárců z celé České republiky a z celkové darované částky bylo 50% darů ve výši 225 000 Kč předáno v lednu tohoto roku základní škole,“ uvedla Monika Mihaličková, fundraiserka organizace ROMEA.

„S paní ředitelkou ZŠ jsme se pracovně a spíše neformálně dohodli na tom, že škola rozdělí darované peníze do tří oblastí. Cílem našeho návrhu na takové rozdělení byla snaha posunout školu směrem k daleko otevřenějšímu systému školy, která baví žáky i učitele navzdory odlišnosti jejich pohledu a postavení,“ řekl pro server Romea.cz Ivan Gabal.

„Škola zakoupila pro všechny žáky 1. ročníku tablety pro výuku včetně obalů, vycházejícím žákům a členům školního parlamentu jsme věnovali knižní poukázky do knihkupectví,“ uvedla pro server Romea.cz ředitelka školy Marcela Prokůpková.

„Část finančních prostředků jsme použili na úhradu vzdělávacího programu Studia Karavana o  Evropě pro žáky 1. – 6. roč. a na úhradu vzdělávacího programu primární prevence pro žáky 5. až 9. ročníků. Z celkové částky 225 000 Kč jsme vyčerpali 131 209 Kč,“ informovala ředitelka.

„Tímto bych chtěla znovu poděkovat všem dárcům, kteří podpořili školu a jejich žáky v jejich nelehké situaci a tím také vyjádřili svůj postoj a názor na společenské dění, které jim nebylo lhostejné.“  Dodala na závěr ředitelka základní školy Marcela Prokůpková.

Slavnosti, na které předvedli své dovednosti mažoretky, školní zpěvačka a nadaný mladý klavírista vycházející ze školy, se zúčastnili také rodiče dětí prvních a devátých tříd.

VIDEO