Naše aktivity

Projekty, publikace, videa a filmy

Mediální a vzdělávací aktivity organizace ROMEA propojuje projekt, který se zaměřuje na zvyšování počtu Romů v řadách novinářů. Hledáme a podporujeme romské zájemce o novinářskou práci, protože si myslíme, že je důležité, aby se sami Romové aktivně podíleli na informování o událostech, které se týkají společnosti, ve které žijí, a ta tak poznala i jejich úhel pohledu.

Volnočasové aktivity ROMEA, o. p. s., (známé pod označením Romský mentor) organizuje na základních školách a s jejich podporou po České republice od roku 2011. Naším cílem je zvýšit motivaci nejen romských dětí ke vzdělání prostřednictvím autentického romského vzoru – romského lektora-mentora, který se jim pravidelně každý týden věnuje.

Romano voďi (Romská duše) je romský časopis vycházející od roku 2003. Nabízí pohled do života Romů - pravidelně přináší rozhovory a reportáže, profily osobností a příběhy, novinky i hlubší pohledy do politické, společenské a kulturní oblasti, analýzy, průřezy i ohlédnutí v čase.

Magazín se dlouhodobě věnuje společensky palčivým tématům, jako je sociální exkluze, rasismus a anticiganismus, segregace ve vzdělávání, sociální vyloučení apod., ale i kultuře a umění. Každé číslo představuje romské osobnosti – od dobře známých jmen po méně známé tváře, včetně mládeže a studentů, kteří se na cestu ve svém oboru teprve vydávají.

Přináší pohledy úspěšných Romů s cílem je zviditelnit a vytvořit protipól často povrchně přijímaného a generalizujícího stereotypu o Romech jako „problematické menšině“ a motivovat jejich prostřednictvím další Romy, aby je následovali.

V roce 2018 vychází již patnáctý ročník. Více na internetové adrese www.romanovodi.cz

Zpravodajský server Romea.cz funguje už od roku 2003 a snaží se nabízet protiváhu – místo, kde se informuje o celkovém, tedy nikoli pouze problematickém dění v životě Romů, a kde se tak činí s tolik potřebnou znalostí tématu a souvislostí. Romea.cz je v současné době nejnavštěvovanějším romským serverem na světě. Prostřednictvím internetu informujeme o veškerém dění týkající se Romů a na rozdíl od klasických zpravodajských serverů se snažíme dát co nejvíce prostoru samotným Romům.

Nedostatek možností přímé podpory talentovaných romských studentů středních a vyšší odborných škol přivedl v roce 2016 organizaci ROMEA k vytvoření ojedinělého pětiletého projektu Romský stipendijní program pro studenty SŠ a VOŠ. Na jeho realizaci poskytuje prostředky dánská nadace VELUX, postupem času se přidaly další jako například nadace Albatros nebo Bader Philanthropies a také individuální dárci, mezi nimiž tvoří podstatnou část samotní Romové.