Prezident Petr Pavel se setkal s romskými studenty. Většinu z nich podporuje ROMEA

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou přijal dnes na Pražském hradě skupinu romských studentů a studentek. Většinu studentů, kteří se setkali s prezidentem, dlouhodobě podporuje organizace ROMEA v rámci svého stipendijního programu. Na Pražský hrad studenti dorazili v doprovodu manažera stipendijního programu organizace ROMEA, Štefana Baloga. Lucie Fuková.

Podle Petra Pavla jsou studenti příkladem překonání předsudků pro romskou komunitu i většinovou společnost. Předsudky označil za jedno z nebezpečí naší doby.

Setkání se uskutečnilo k letošnímu Mezinárodnímu dni Romů, který připadá na 8. dubna.  „Vnímám to jako obrovský krok správným směrem. Je to koneckonců poprvé, co se prezident setkal speciálně s romskými studenty, s naší budoucí romskou inteligencí,” uvedl pro zpravodajský server Romea.cz Štefan Balog. Podle něj je důležité, aby se nejen prezident, ale i společnost obecně dozvěděla, že tu máme tisíce mladých talentovaných romských studentů, kteří mají skvěle našlápnuto k lepší budoucnosti. “Mám někdy pocit, že to společnost nevnímá nebo úmyslně popírá. O tomto tématu, stejně jako o mnoha dalších, chceme s panem prezidentem hovořit,“ dodal Štefan Balog.

S hlavou státu mladí mluvili nejen o vzdělávání, ale i o svém životě a každodenních problémech. Překvapila je otevřenost a přátelskost prezidentského páru. “Nikdo si na nic nehraje. Je to opravdové. Pro mě je to hlavně další krok k tomu, abychom si byli všichni rovni a bylo to tak, jak to má být,” řekl sedmnáctiletý Nicolas Makula z Ústí nad Labem, který studuje díky stipendiu od organizace ROMEA druhý rok zdravotnickou školu. Ze svého okolí zná mnoho případů nerovného přístupu.

“Pan prezident nám dal spoustu inspirace a spoustu možností, co se dá udělat a co by pro nás mohl udělat. Pro mě je nejdůležitější, aby se každý ve škole cítil pohodlně. Trávíte tam každý den. Když je člověk odstrkovaný od ostatních, je to strašně náročné. I ve škole, i mimo školu. Člověk si toho pořád všímá, dotýká se ho to. Nejdůležitější je začlenění mezi ostatní, tolerance. Osobně s tím problém nemám, já jsem docela bílá, ale moje sestra je tmavší pleti, ta už to docela nese a přenáší se to i na mě,” uvedla osmnáctiletá Denisa Hamáčková, která za podpory organizace ROMEA studuje čtvrtý ročník na pražské střední veřejnoprávní škole.

ZÁZNAM SETKÁNÍ A ČLÁNEK na Romea.cz